Lacné kuchynské linky – za málo peňazí veľa kuchyne

Lacná kuchynská linka je niečo, čo po všeobecnom zdražovaní všetkého možného skoro už nepoznáme. Napriek tomu aj dnes je možné kúpiť kuchyňu lacno a za výhodnú cenu. Iba treba vedieť kde a ako na to. A my sme tu od toho, aby sme vám poradili ako svoju vysnívanú lacnú kuchynskú linku získať. :) ...

Téma: lacné kuchynské linky je v súčasnej dobe veľmi aktuálna. Veľa ľudí odkladá nákup novej kuchyne, pretože sa obáva jej ceny a vplyvu na rodinný rozpočet. Pritom aj v dnešnej dobe sa dá zohnať kvalitná kuchynská linka lacno. V našom článku tak zistíte ako na lacnú kuchynskú linku, kde sa dá ušetriť a na čo si dať pri výbere lacnej kuchyne pozor. Veľa výrobcov lacných kuchýň totiž šetrí na nesprávnom mieste. Preto je dobré vedieť, kde je pri výbere lacnej kuchynskej linky možné veľmi ušetriť a kde, naopak, by išlo o úsporu pár Euro za cenu zníženia úžitkových vlastností kuchyne.

Typizovaná kuchyňa = lacná kuchyňa

V prvom rade je nutné si uvedomiť, že pokiaľ chcete kuchyňu na mieru, zrejme bude oveľa zložitejšie takú kuchyňu lacno zohnať. Všeobecne, všetko vyrábané na mieru je vždy oveľa drahšie, než štandardizované rozmery, ktoré sa vyrábajú sériovo. Preto v prípade lacnej kuchynskej linky je potrebné siahnuť po typizovaných kuchyniach, ktoré sa vyrábajú v štandardných rozmeroch. To je určité obmedzenie, ale ak sa vám podarí vybrať z lacných typizovaných kuchýň, môžete tak kúpiť kvalitnú kuchynskú linku za výhodnú cenu. Pritom výber je široký. Lacné kuchynské linky sa dajú zohnať v mnohých šírkach a dekoroch. Medzi najčastejšie veľkosti patria lacné kuchynské linky 180 cm široké, kuchyne šírky 240 cm a 260 cm. Avšak problém nie je zohnať ani lacnú kuchyňu 120 cm, alebo 300 cm širokú. Ku dňu vzniku tohto článku sa v našej ponuke nachádzalo 14 rôznych šírok lacných kuchýň v desiatkach farieb. Nižšie nájdete príklady lacných kuchynských liniek do 500 Eur. Ako sami vidíte, dá sa za túto cenu zaobstarať veľa rôznych farieb a rozmerov, nájdete tu lacné veľké kuchyne, nie je problém ani kúpiť takto lacno kuchyne v MDF či lesku.

 

Samozrejme medzi typizovanými kuchyňami nájdeme hlavne zástupcov rovných kuchýň. Je to logické - rovné kuchyne sa predávajú častejšie ako iné typy, takže je jednoduchšie ich vyrábať sériovo a ponúkať tak rovné kuchyne lacnejšie. Poslednou dobou sa ale v ponuke typizovaných lacných kuchýň objavili aj rohové kuchyne za výhodné ceny. Príklady lacných rohových kuchýň do 1000 Eur nájdete nižšie. Je zrejmé, že tu môžete kúpiť rohovú kuchyňu lacnejšie ako za 1000 Eur, nájdeme tu dokonca aj rohové kuchyne do 500 Eur alebo okolo tejto ceny.

 

Ďalšie faktory, ktoré tvoria lacnú kuchyňu

Ďalšími faktormi ovplyvňujúcimi cenu kuchyne je výška horných skriniek. Štandardne pri bežných kuchyniach počítame s výškou horných skriniek 720 cm. Niektorí výrobcovia ale v snahe zlacniť kuchyne čo najviac, začali vyrábať lacné kuchynské linky s výškou horných skriniek iba 54 alebo 56 cm. Samozrejme pokiaľ chceme kuchyňu čo najlacnejšie, môžeme sa s týmto riešením uspokojiť. Z môjho pohľadu je však zbytočné takto šetriť. Rozdiel v cene nie je nejako veľký a lacnú kuchyňu možno zaobstarať aj medzi tými s vyššími hornými skrinkami.

Nie je nevyhnutné šetriť ani na kvalite zásuviek. Pochopiteľne, vždy budú lacnejšie kuchyne vybavené len základnými hlučnými valčekovými pojazdmi zásuviek, ale opäť sa dajú zohnať aj lacné kuchyne vybavené kvalitnejšími metalboxmi, kde príplatok nie je veľký. Záleží potom skôr na tom či ide o kuchynskú linku na chatu, kde môžeme pár Euro ušetriť a nebude nám vadiť že zásuvky sú hlučnejšie, alebo je to kuchyňa do moderného bytu, kde si radšej trochu priplatíme. Podobne úchyty nemusia byť nutne pri lacnej kuchyni z plastu, pretože jednoduché kovové relingové úchyty tak veľký rozdiel v cene neurobia.

Ďalšie miesto, kde sa dá ušetriť je vybavenie. A tu sa dá ušetriť skutočne veľa. Je rozdiel či ku kuchyni kúpime lacnú pracovnú dosku hrúbky 28 mm alebo drahšiu 38 mm. Väčší rozdiel potom bude, pokiaľ k cenovo výhodnej kuchyni kúpime obyčajný nerezový drez, alebo tzv. Pyragranitový drez z umelého kameňa. Taký drez potom z lacnej kuchynskej linky dokáže urobiť celkom drahú. A konečne najväčšiu úsporu dosiahneme určite na veciach ako sú cargo skrinky, otočné karusely, tiché dojazdy a ďalšie vychytávky, s ktorými pri lacnej kuchyni treba veľa šetriť, alebo ich úplne vynechať.

Posledné miesto, kde pri kuchyni je možné šetriť je materiál dvierok. Je pravda, že najlacnejšie kuchyne budú asi mať vždy dvierka z laminovanej drevotrieskovej dosky v mate či drevodekore. To, že sú tieto kuchyne lacné ale neznamená, že musia vyzerať zle. Keď u takej kuchyne s lacnými laminátovými dvierkami skombinujeme napríklad dub Sonoma a antracit, alebo iné moderné farby, dostaneme príjemnú modernú lacnú kuchyňu, za ktorú sa nebudeme musieť hanbiť. Na druhú stranu, za pár desiatok viac, sa už dá zohnať aj lacná kuchynská linka s dvierkami v lesku, alebo z MDF dosky. MDF je bezpochyby kvalitnejší a odolnejší materiál, vhodný práve pre kuchyne a navyše oproti lacnejšej drevotrieske je možné ho frézovať a lepšie tvarovať. Dvierka tak môžu mať ornamenty, vzory, rámčeky okolo okraja a určite tak budú pôsobiť honosnejšie a reprezentatívnejšie, než "obyčajné" laminátové. A čo je podstatné – aj tieto kuchyne sa dajú zaobstarať lacno. Určite potom táto možnosť stojí za zváženie, pretože kúpou lacnej MDF kuchyne získate kuchyňu, ktorá aj napriek svojej nízkej cene nepôsobí ako "lacná kuchyňa" ale ako dôstojný kus nábytku vo vašom dome. Nižšie nájdete pár príkladov lacných MDF kuchýň do 600 Eur.

 

Pre ďalšiu inšpiráciu pri výbere lacných kuchynských liniek môžete navštíviť našu kategóriu Kuchyňa > Kuchynské linky, zostavy. Veľa úspechov pri výbere vašej vysnívanej lacnej kuchynskej linky za výhodnú cenu vám praje tím Bývaj s nami SK

Ing. Jaroslav Leuko
autor pracuje v oblasti kuchýň viac ako 15 rokov