Kto má stoličku ten býva

Kamarát so ženou vždy spomínajú, ako sa nasťahovali po svadbe do nového bytu. Nemali ani jednu stoličku, sedeli na zemi, kde mali rozložené taniere a jedli ...

Kamarát so ženou vždy spomínajú, ako sa nasťahovali po svadbe do nového bytu. Nemali ani jednu stoličku, sedeli na zemi, kde mali rozložené taniere a jedli. Hovorí, že to malo svoje kúzlo, stále mali pocit, ako že sú niekde na výlete a kempujú pod stanom. Až vo chvíli, keď si kúpili prvé dve kuchynské stoličky začali vnímať, že naozaj majú domov, ktorý odvtedy spolu zdieľajú mnoho rokov. Tú prvú drevenú jedálenskú stoličku stále majú. Pripomína im začiatky a hlavne symbolizuje ich vzťah.

Kuchynská stolička je skutočne symbolom domova. Sedíme na nej spolu pri stole, kde sa rodina schádza, aby si vychutnala starostlivo pripravené jedlo. Stoličku ponúkame vítaným hosťom, ťažko na ňu dosadame po návrate z práce, občas na stoličky odkladáme oblečenie alebo poslúži keď potrebujeme dosiahnuť niekde do hornej poličky.

Jedálenské stoličky môžeme deliť jednak podľa sedáku na čalúnené stoličky a tie s tvrdým, obvykle dreveným sedákom. Ďalej ich delíme podľa materiálu konštrukcie na drevené stoličky, ktorým sa niekedy hovorí tiež masívne, kovové stoličky a plastové.

Drevené stoličky

Drevené jedálenské stoličky sú tu s nami od pradávna. Na nejaké určite sedával už kupec Sámo, prípadne Cyril s Metodom potom, čo prišli na Slovensko. Ľudia milujú prírodné materiály a drevená stolička jedálni dodá na dôstojnosti a kvalite. Pri vhodne zvolenom decentnom čalúnení získate nielen luxusnú stoličku, ale tiež krásny doplnok interiéru. Okrem toho, pri drevených stoličkách si môžeme dovoliť čalúnenie vynechať a sedieť priamo na drevenom sedáku. Drevo nie je chladné tak ako kov, takže to bude stále príjemné posedenie.

Ak ste nezachytili našu akciu na drevené jedálenské stoličky, ktorá prebieha v čase písania tohto článku, nižšie nájdete aktuálne akčné drevené jedálenské stoličky, prípadne sa môžete pozrieť do kategórie Nábytok > Stoličky > Kuchynské stoličky > Drevené stoličky

Drevené jedálenské stoličky v akcii

Kovové stoličky

Kuchynské kovové stoličky nemusia samozrejme byť z kovu celé. Obvykle je z kovu len konštrukcia, ale sedák je čalúnený, takže nám pri sedení na nich nebude mrznúť... však viete čo :)

Predtým veľmi populárne chrómové stoličky ustúpili postupne modernejším kovovým stoličkám s čiernou konštrukciou, prípadne luxusným stoličkám s konštrukciou z brúsenej ocele, nerezu a podobne. Stoličky s čiernou kovovou konštrukciou môžeme odporučiť najmä do interiérov v industriálnom alebo loftovom designe.

Samostatnou kapitolou u týchto stoličiek potom je sedák. Najčastejšie sa stretávame pri kovových stoličkách s koženkovým sedákom. Jeho výhodou je určite ľahká údržba, ktorú oceníme najmä v kuchyni, alebo pokiaľ máme malé deti. Nemusíme potom riešiť, pokiaľ im pri jedle niečo odkvapne, pretože koženkové stoličky sa ľahko očistí vlhkou hubkou a je po probléme. Na druhú stranu koženka je trochu chladnejší a menej príjemný materiál, ako látka. Čalúnené stoličky s látkovým sedákom navyše pôsobia predsa len luxusnejšie ako tie s koženkovým. Siahneme teda po nich asi v prípade, že deti už vyrástli a my si zariaďujeme reprzentatívnu jedáleň do svojho domu.

Príklady kovových stoličiek v zľave nájdete nižšie, alebo si je možné nájsť na našom eshope kategóriu kovové kuchynské stoličky s čiernou a bielou konštrukciou, alebo chrómové a nerezové stoličky.

Plastové stoličky

Plastové stoličky nemusia byť vhodné len na záhradu a terasu, ako si mnohí myslia. V poslednom čase začali výrobcovia prichádzať s veľmi modernými plastovými stoličkami vhodnými do jedální, kuchýň, prípadne do zasadačiek a kancelárií. Obvykle sa ale nejedná o stoličky ktoré by boli vyrobené z umelej hmoty celé. Skôr sa stretávame s dizajnom, kde stolička má drevené masívne nohy a sedák je vyrobený z atraktívnej plastovej škrupiny. Výhodou potom je aj farebnosť, kedy plast sa dá vyrobiť v mnohých farebných odtieňoch počnúc klasickou bielou a čiernou, cez výrazné farby ako je žltá, zelená, modrá, fialová, ružová či červená, až po také špeciality ako je tyrkysová, smaragdová a podobne. Pre tých, ktorí majú radi ohodlie, môžeme navyše odporučiť kombináciu, kedy plastová stolička má mäkký vankúšik v rovnakej farbe ako je farba plastovej škrupiny.

Špecialitou medzi plastovými stoličkami sú polykarbonátové priehľadné stoličky. Vyzerajú trochu ako by celá stolička bola zo skla a určite tu viac ako praktické použitie prevažuje design, hodiaci sa najmä do kaviarní, barov a veľa moderných interiérov.

Naše dizajnové plastové jedálenské stoličky nájdete samozrejme v príslušnej kategórii, alebo len kliknite na odkaz o pár slov skôr.

Či už si vyberiete niektorú z našich akčných stoličiek, alebo siahnete skôr po dizajne a luxuse ako po cene, vyberajte starostlivo. Pretože stoličky tvoria domov.

Ing. Jaroslav Leuko
autor pracuje v oblasti nábytku už 20 rokov