Bambusový nábytok – nábytok budúcnosti

Nebolo to tak dávno, čo naše domovy vypĺňal nábytok z lepenej drevotriesky plný formaldehydu. Dnes sa však už čoraz častejšie vraciame k prírodným materiálom a naše bývanie skrášľuje drevený masív a prírodné materiály. Ak teda túžite po nábytku, ktorý bude prirodzene pevný, prírodný a zároveň elegantný, čo takto siahnuť po nábytku z bambusu? ...

Bambusový nábytok symbolizuje návrat k prírode v našej pretechnizovanej dobe. Využitie bambusu v nábytkárskom priemysle zohľadňuje ekologický aspekt, preto sa o bambusovom nábytku hovorí ako o nábytku budúcnosti. Táto prírodná exotická trávnatá rastlina rastie až 10 x rýchlejšie než drevo, je preto ľahko obnoviteľným zdrojom. Jeho pestovanie nie je nijako náročné na vodu ani priestor, je odolný a veľa vydrží a je ľahko rozložiteľný v prírode. Okrem týchto benefitov je príjemným bonusom aj fakt, že v interiéri vyzerá nezvyčajne krásne a nadčasovo.

Bambus patrí medzi veľmi odolné materiály, za čo vďačí štruktúre a hrúbke svojich stien. Poznáme niekoľko druhov bambusu, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti a podľa nich sa určuje ich využitie. Môže ísť o výrobu bambusového nábytku, rohožiek, bytových doplnkov ale využiteľný je aj napr. v textilnom priemysle. Pokiaľ teda máte radi minimalistický štýl, škandinávsky štýl, prírodný štýl a hlavne prírodu, je nábytok z bambusu skvelá voľba.

Momentálne najžiadanejším je bambusový nábytok do kúpeľne. A niet sa čo diviť. Bambusový nábytok je svojimi vlastnosťami predurčený do vlhkých miestností. Nenasiakne tak ľahko vodu, naviac je odolný voči poškodeniu a zároveň si dlhodobo udržuje svoju farbu. Ďalšou výhodou je, že sa na ňom netvorí pleseň ani nedržia mikróby. Kúpeľňový nábytok z bambusu je teda ideálny aj pre alergikov. Bambusový nábytok sa tiež ľahko udržuje, pre čistenie stačí použiť vlhkú utierku. Pre oživenie bambusového nábytku ho stačí raz za čas pretrieť trochou olivového oleja. Či už je vaša kúpeľňa ladená v modernom štýle, alebo preferujete klasiku, bambusový kúpeľňový nábytok sa bude vynímať všade. Napr. taký štýlový bambusový kôš na bielizeň bude nielen dizajnovým kúskom ale aj praktickým pomocníkom. Tento bambusový kôš budete milovať. Vyberateľné vrecia na bielizeň vám umožnia triediť oblečenie v priebehu chvíľky a úchyty na vrecku uľahčujú prenášanie koša na bielizeň k práčke. Vrecko je umývateľné a jeho veľká kapacita vám umožní nazbierať veľké množstvo bielizne. Okrem bambusového koša na prádlo bude vašim skvelým pomocníkom v kúpeľni aj bambusový stojan na uteráky. Jeho dizajn odzrkadľuje najnovšie módne trendy, takže okrem svojej primárnej funkcie poslúži aj ako dizajnový doplnok. Hoci je určený hlavne na využitie v kúpeľni, bude tento bambusový stojan skvelý tiež ako doplnok do spálne, šatne či detskej izby na odkladanie oblečenia, ktoré vám už nemusí ležať pohodené na podlahe alebo na posteli. Úložný priestor v kúpeľni vám skvele doplnia naše bambusové skrinky do kúpeľne. Bambusová komoda na nožičkách alebo závesná bambusová skrinka poskytuje dostatok priestoru pre uloženie uterákov či drogérie a ich lamelová konštrukcia pomáha zabezpečiť dobrú cirkuláciu vzduchu vo vnútri skrinky, čo v kúpeľni zaiste oceníte. Rovnako dobre ako bambusové skrinky poslúži aj bambusový regál do kúpeľne. Pokiaľ vám to priestor v kúpeľni dovolí, bambusový regál bude skvelým kúpeľňovým doplnkom. Otvorené police ponúkajú možnosť stylingu kúpeľňových doplnkov, čo je momentálne veľmi trendy a zároveň bambusové regály dopĺňajú potrebný úložný priestor. Bambusový regál však nemusíte využiť iba v kúpeľni. Rovnako dobre bambusový regál poslúži ako štýlová knižnica v obývačke, či ako praktický regál v kuchyni. Možností ako bambusový regál využiť je naozaj neúrekom.

Okrem kúpeľne je nábytok z bambusu perfektný aj na využitie v kuchyni. Ako sme už spomínali, bambus je prírodný materiál, ktorý je antialergický, antibakteriálny, zdravotne nezávadný a odolný voči plesni. Kuchyňa je preto druhým ideálnym priestorom na použitie bambusového nábytku. Príkladom je moderný bambusový chlebník na uskladnenie pečiva. Keďže nábytok z bambusu je odolný voči vlhkosti, chlebník z bambusu zabezpečí to, aby vaše pečivo zostalo dlhšie chrumkavé a čerstvé. V našej ponuke nájdete okrem drobného bambusového nábytku aj skladací bambusový jedálenský set. Tento bambusový stôl so stoličkami je ideálny na príležitostné stolovanie v interiéri i exteriéri. Stoličky sa dajú prakticky zložiť a uschovať vo vnútri stola. Bambusový jedálenský set vďaka funkcii skladania jednoducho zložíte do minimálnych rozmerov a odložíte na ďalšie použitie. Okrem kúpeľne a kuchyne sa bambusový nábytok dá využiť aj v iných miestnostiach domácnosti. Obývačku či jedáleň oživí napr. náš bambusový stojan na víno, v predsieni zase vyniknú otvorené bambusové skrinky na topánky. Bambusový nábytok je však výbornou voľbou aj do exteriéru. Bambus je totiž veľmi tvrdý a pevný materiál, odolný voči slnečnému žiareniu i vode.

Tak ako v mnohých oblastiach, aj v interiérovom dizajne zažívame návrat k prírode a ľudia sa začínajú prikláňať k prírodným alternatívam. Bambus je moderný materiál, ktorému sa pripisuje v nábytkárskom priemysle veľká budúcnosť. Nábytok z bambusu je teda skvelou voľbou pre tých, ktorí podporujú ekológiu, prírodné materiály a jednoduchý dizajn. My sme presvedčení, že je to skvelá alternatíva. A čo vy?

 

Za tím Bývajsnami.sk

Zuzka