Ako vyberať skrine do spálne

Je veľa vecí, ktoré potrebujeme umiestniť do skrine v spálni. Poznáme aj prípady, kedy sa tam zatvárajú ľudia... Aj preto je nevyhnutné vybrať tú správnu šatníkovú skriňu, ktorá bude vyhovovať našim jedinečným potrebám. ...

Skriňa do spálne je jeden z najdôležitejších kúskov nábytku. Slúži na uloženie väčšiny nášho ošatenia, doplnkov a prípadne aj vankúšov, obliečok, uterákov a ďalšej bielizne. Pri výbere obvykle zvažujeme niekoľko dôležitých atribútov, podľa ktorých sa rozhodujeme. Niekedy je nutné urobiť aj menší kompromis, pretože zistíme, že ideálna šatníková skriňa do našej spálne jednoducho neexistuje, alebo je príliš drahá, či inak nedostupná. Pominiem hneď od začiatku možnosť, že si skriňu necháme vyrobiť na mieru. Budeme teda vyberať skôr zo štandardných modelov spálňových skríň, ktoré sú na trhu a pri ktorých vďaka veľkovýrobe je možné počítať s rozumnou cenou.

Rozmery skrine v spálni

Prvou dôležitou otázkou je samozrejme priestor. A to rovno všetky tri rozmery. Šírka je jasná - potrebujeme takú úzku šatníkovú skriňu, aby sa do spálne zmestila a neprekážala, ale zároveň tak širokú, aby sa do nej zmestili všetky naše šaty, prípadne doplnky, vankúšiky, opasky a ďalšie veci, čo v nej chceme uschovávať. Aj keď by sa zdalo, že najčastejšie kupované budú šatníkové skrine šírky 200 cm, teda približne rovnaké, ako je dĺžka postele, napodiv víťazia oveľa viac široké šatníkove skrine 300 cm. Je vidieť, že šatník mnohých žien a asi aj pánov je obsiahly a je potrebné naň mať dostatok miesta. Nižšie nájdete široké skrine do spálne, teda také, ktoré majú šírku 280 cm a viac.

Ďalší rozmer, ktorý je potrebné vziať do úvahy je výška. U lacných šatníkov je potrebné dať si pozor práve na výšku, či nie je nejako „okradnutá“. Spomínam na moje prekvapenie, keď som raz videl skriňu do spálne, ktorá bola nižšia ako ja, takže som videl aj prach na jej hornej doske. Štandard je výška skrine 200-225 cm. Pokiaľ máme vysoké stropy v spálni, môžeme si dovoliť tam umiestniť vysokú šatníkovú skriňu, napríklad šatníkovú skriňu výšky 240 cm, prípadne aj ľahko viac. Tým získame dodatočný priestor a hlavne využijeme inak nevyužité miesto, ktoré by zostalo nad nižšou skriňou. Je nutné si ale dať pozor na to, ako sa skriňa montuje. Pokiaľ ju budeme skladať na ležato na zemi, bude potom potrebné ju vzpriamiť a pri skrini výšky 240 cm budeme potrebovať približne 250 cm vysoký strop, aby sa nám to podarilo. Nad niektoré skrine do spálne je možné tiež dokúpiť nadstavec a využiť tak zostávajúci priestor na veci, ktoré nepotrebujeme denne. Nádstavce nad šatníkovú skriňu sú ale obvyklejšie pri skriniach s roztváracími dverami, pri skriniach s posuvnými dverami sa veľmi nevyskytujú. Nižšie potom nájdete vysoké šatníkové skrine, teda tie s výškou 225 cm a viac.

Tretí rozmer je hĺbka. Aj tu môžeme naraziť na „lacné“ skrine do spálne, kde hĺbka je napríklad len 50 cm či menej. Keď odčítame od hĺbky dvere a zadnú stranu skrine, zistíme že sa nám potom do nej skoro nevlezie ani ramienko na šaty. Dôležitejšie je ale si uvedomiť, či medzi skriňou a posteľou máme dosť širokú uličku a môžeme si tak dovoliť skriňu s otváracími dverami, ktoré samozrejme pri otvorení budú trochu zavadzať. Pokiaľ máme uličku medzi skriňou a posteľou užšiu, bude vhodné zvoliť radšej do spálne šatníkovú skriňu s posuvnými dverami, ktoré nezaberú pri otvorení miesto a nezúžia tak ešte viac priestor, ktorý máme k dispozícii. Zaujímavou vychytávkou poslednej doby sú skrine so skladacími dverami. Tie sa otvárajú podobne, ako skrine s roztváracími dverami, ale pri otvorení sa ich dvere zložia na polovičky ako kniha. Zaberú tak podstatne menej miesta a dajú sa teda použiť aj keď medzi skriňou a posteľou je priestoru menej.

Rohové skrine a tie ďalšie...

Okrem rozmerov je dôležité si ujasniť hneď na začiatku tvar skrine. Teda či pôjde o klasickú rovnú šatníkovú skriňu, alebo bude praktickejšie umiestniť do spálne rohovú skriňu. Tu záleží samozrejme najviac na tom, ako usporiadanú spálňu máme a či teda tam je nejaký voľný kút, kde by sa mohla rohová skriňa umiestniť. Výhodou takejto rohovej šatníkovej skrine v spálni je obrovský vnútorný priestor a využitie inak horšie využiteľného miesta v rohu miestnosti. Rohové skrine môžu mať posuvné dvere aj roztváracie. Zaujímavým variantom sú potom skrine v tvare L, kde celkový dojem pôsobí akoby sme do rohu miestnosti postavili dve skrine kolmo k sebe.

Dvere a vybavenie skríň do spálne

Pri skriniach do spálne samozrejme zvažujeme aj aké dvere použijeme. Ako som napísal vyššie, roztváracie dvere zaberajú dosť miesta a prekážajú pri otvorení, takže populárnejšie sú v spálňach šatníkové skrine s posuvnými dverami. Pri posuvných dverách je nutné sa pýtať na mechanizmus, ktorý je použitý. Existujú lacné koľajničky, ale samozrejme aj odolné, tiché, napríklad Sevroll. Ďalej je možné posuvné dvere dovybaviť tichým dovieraním, ktoré sa skvele uplatní práve pri skrini v spálni, pretože nebudeme rušiť partnera pri spánku, keď budeme pátrať po svojich zvrškoch.

Ďalšou otázkou je, či chceme do spálne skriňu so zrkadlom, alebo bez. Predtým bolo zrkadlo pri šatníkovej skrini skoro štandard. V dnešnej dobe atraktívnych dekorov a moderných materiálov sa ale namiesto neho začali často nechávať dvere skrine v drevodekore. Pri luxusných šatníkových skriniach sa potom na povrch dverí používa biele či farebné sklo a štruktúrované dekory. Zaujímavou alternatívou je tiež pieskované zrkadlo, ktoré v sebe spojí praktickosť s nevšedným dizajnom. Pieskované zrkadlá na dverách skríň do spálne môžu mať rôzne geometrické ornamenty, rovnako ako prírodné dekory akými sú slnko, kvety či zvieratá. Vďaka tomu potom v spálni máme síce zrkadlo, kde je možné skontrolovať svoj zovňajšok, ale zároveň sa v ňom neodráža celá miestnosť a nepôsobí rušivo. Vybrané skrine do spálne so zrkadlom nájdete potom o kúsok nižšie a samozrejme vás pozývame, aby ste sa na ďalšie potom pozreli priamo v príslušnej kategórii webu.

Nemenej dôležité v spálni je aj vnútorné vybavenie skrine. Lacné skrine obvykle majú len jednu či dve šatníkové tyče a nad ňou po jednej polici. Čo pochopiteľne je dosť chudobná vnútorná výbava. Lepšie šatníkové skrine potom majú v štandardnom vybavení aspoň v jednej polovici police, prípadne aj niekoľko zásuviek na drobné ošatenie, akým je spodná bielizeň. Samozrejme najlepší variant je, že si pri skrini do spálne budeme môcť zvoliť či a koľko zásuviek bude mať, prípadne aj počet políc alebo šatníkových tyčí. Na našom webe máte možnosť si v kategórii vyfiltrovať Šatníkové skrine do spálne podľa vybavenia a teda rovno vidieť ktoré majú v cene zásuvky, police a ktoré len šatníkovú tyč. Nezabudnite ale, že u veľa z nich je možné zásuvky dokúpiť za príplatok, takže vo svojej skrini v spálni zásuvky potom postrádať nemusíte. Luxusné skrine značky Wiemann potom ponúkajú úplnú variabilitu umiestnenia políc, zásuviek, šatníkových tyčí, rôznych vstavieb, doplnkov a tak ďalej. Samozrejme sú ale vykúpené vyššou cenou. Okrem zásuviek a políc potom môže praktickosť skrine v spálni zvýšiť ďalšie vnútorné vybavenie, ako sú výsuvné vešiaky na opasky, výsuvné ramienka na nohavice, osvetlenie políc a ďalšie.

Nakoniec ešte môžeme zvážiť doplnky, ktoré obyčajnú šatníkovú skriňu v spálni môžu zmeniť na dizajnový kúsok. Ide najmä o pasparty, ktoré opticky rozšíria rám skrine a tá potom pôsobí robustnejším a luxusnejším dojmom. Do pasparty alebo nad skriňu sa potom dá umiestniť osvetlenie, ktoré okrem estetického dojmu oceníte aj keď potme budete vyberať oblečenie a nebudete chcieť rozsvecovať celú spálňu. Ďalšími doplnkami, ktoré k spálňovej skrini môžeme dodať sú napríklad rohové regály a ďalšie prvky.

V ďalšom článku spolu rozoberieme podrobnejšie aké dekory dverí sa dnes ponúkajú, ich výhody, dojem akým pôsobia a ďalšie skôr dizajnové otázky týkajúce sa šatníkových skríň do spálne.

Ing. Jaroslav Leuko
autor pôsobí viac ako 20 rokov v oblasti nábytku a bytového designu